Schouwbrand

Oorzaken van schouwbrand

Een schouwbrand of schoorsteenbrand wordt veroorzaakt door brandbaar materiaal (vogelnest of bladeren) in het rookkanaal. Bij houthaarden ontstaat vaak een brand door creosoot. Creosoot is een opeenhoping van roet en vuil dat zich aan de wand van het schoorsteenkanaal hecht. Een verkeerd aangelegd schoorsteenkanaal of een beschadigde schouw (scheuren en barsten door ouderdom of weersomstandigheden) dragen bij aan een schouwbrand.

Voorkom schouwbrand

  • Laat uw schouw op regelmatige basis reinigen door een erkend bedrijf. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt is een goede richtlijn. Bij intensief stoken adviseren we om tweemaal per jaar uw schoorsteen te laten vegen.
  • Stook met geschikte "brandstof": loofhout is beter dan naaldhout (hars komt altijd uit het brandhout, ongeacht de droogtijd).
  • Gebruik droog hout (vochtgehalte tussen 13 en 18%).
  • Verwarm uw haard geleidelijk; steek eerst het aanmaakhout aan en voeg daarna dikkere blokken toe en bouw het vuur langzaam op.

Schouwbrand gehad en nu?

Na een schouwbrand is het zaak dat uw schouw grondig wordt gereinigd, het is niet vanzelfsprekend dat al het vuil en roet verbrand zijn. Een (camera-)inspectie van het schoorsteenkanaal is een absolute noodzaak. Het rookkanaal kan flinke schade opgelopen hebben door de brand of door het doven van die brand.

Hebt u twijfels over wat te doen bij een schouwbrand? Stel ons uw vragen gerust.